Blog

Krásná Belle a její černá kapka krve

Belle. Krásná. Nomen omen – jmenovala se tak dáma, která svým šarmem svého času okouzlovala New York. Její celé jméno znělo Belle da Costa Greene. Ačkoliv její jméno…

číst dále
Čtěte #mojeargo a vyhrávejte

V loňském roce jsme mezi vás poslali hned dvě tištěná čísla časopisu #mojeargo. Najdete v něm kromě rozhovorů se zajímavými osobnostmi z knižního světa a tipů na knihy také soutěž o knihy.

číst dále
Kniha Gillian Andersonové Want popisuje sexuální život žen z celého světa. Česky vyjde ve stejném termínu jako anglicky pod názvem Chci

Herečka Gillian Andersonová, hvězda seriálu Sex Education, dnes společně s nakladatelstvím Bloomsbury představila datum anglického vydání svého nového projektu Want: 5. září 2024. Nakladatelství Argo vydá český překlad knihy ve stejném čase.

číst dále
Magnesia Litera 2024: Máme v širší nominaci 9 knih a 1 nakladatelský čin

V letošním ročníku měly poroty každé kategorie opět možnost vybrat až 9 knih do takzvané širší nominace v každé kategorii. Tři knihy ze širší nominace se dostanou do finální nominace, která bude oznámena ve čtvrtek 14. března. Z této trojice pak vzejde vítěz každé kategorie. Přečtěte si zdůvodnění poroty k našim knihám.

číst dále
Utekla jsem před pandemií na Měsíc

Román Stanice 11 Emily St. John Mandelové je o pandemii, v románu Skleněný hotel se proplétají různé časové roviny a postavy jsou někdy skutečné, někdy ne a v nejnovějším románu Moře klidu se setkáme jak s pandemií, tak s cestováním časem.

číst dále
„To Medvěd chtěl, abych napsala jeho příběh,“ říká Hannah Goldová, autorka románu Poslední medvěd

Poslední medvěd je příběh holčičky April, jež se spřátelí s ledním medvědem a rozhodne se ho zachránit. Dojemný příběh ukazuje, že každý bez ohledu na věk a sílu může vykonat velké činy a přispět k záchraně života na naší planetě. V Británii získal několik ocenění a byl přeložen do 24 jazyků.

číst dále
Kdo vypráví váš příběh? Pip Williamsová ukazuje, proč ženy musejí být přítomné tam, kde se píše historie

Jaká slova se do slovníků nedostala, protože je připravovali lidé, kterým nepřipadala důležitá? Jaké události se ztratily v propadlišti dějin, protože je oficiální prameny nepovažovaly za hodné zachování? Pip Williamsová se inspirovala skutečnými událostmi, ponořila se do archivů a výsledkem je úžasný, vtipný i poučný historický román Slovník ztracených slov. Vypráví o síle slov a tvrdohlavosti vedoucí k pokroku.

číst dále