Blog

Detektivka z renesanční Itálie

Už čtvrtý román Laurenta Bineta, který v češtině vyšel, se jmenuje Perspektivy. Tentokrát vás francouzský spisovatel vezme do renesanční Itálie, kde někdo zavraždil malíře… Na co se můžete těšit, pro vás sepsala jeho dvorní překladatelka Michala Marková.

číst dále
U knihy Florencie, moje (sebe)láska se usmíváte, dojímáte, a učíte se odvaze….

„Začnete číst, nemůžete přestat ani nad ránem a až do konce toužíte být hlavní hrdince nablízku... Zažít s ní všechna dobrodružství, podat pomocnou ruku při překážkách a pozorovat rozkvět pošramocené duše z mrzutě laděného Česka. Duše, kterou v kouzelné Florencii polila živá voda.“

číst dále
Daniela Šafránková píšící i malující

Právě dopisuje další knihu, ke které jí znovu poskytla inspiraci Kalifornie, kde sedm let žila. Je ale už dvacet let zase šťastnou Pražačkou, ale i chalupářkou. Všechny její předchozí tituly, Anísa, Bydlim v Nuslích, Fína i nejnovější Za čárou vyšly s obálkami, které vznikly z jejích obrazů. Které JÁ je pro Danielu Šafránkovou to hlavní, těžko říct. To malířské nebo spisovatelské?

číst dále
Kořeny lidí propletené s kořeny lesa

Kdo je vůči žánru rodinné ságy opatrný, má výbornou příležitost objevit alternativu v románu finsko-švédské autorky. Osudy lidí z jedné usedlosti v odlehlém kraji západního Finska jsou vyprávěny jedinečným magickým způsobem. Kořeny lidí se proplétají v hlubinách země.

číst dále
Český Goncourt (a pár dalších zpráv pro milce frankofonní literatury)

Goncourtova cena čili Prix Goncourt je prestižní francouzská literární cena, u nás asi nejznámější. Ve Francii její udělení provází mediální humbuk a autoři se po jejím udělení radují (prodej jejich knih prudce vyletí nahoru) i si zoufají (nejméně rok nenapíší ani čárku a stále jen cestují a dávají rozhovory).

číst dále
Historička Magdalena Moravová převzala Cenu Miroslava Ivanova za edici ITINERARIA

Edice Itineraria, která se zaměřuje na cesty a putování ve zprávách, denících či korespondenci, si neklade chronologická omezení a zahrnuje zprávy cestovatelů středověkých i nedávných.

číst dále
Norské legendy ožívají v románu Zvon v jezeře od Larse Myttinga

Zveme vás na výpravu do norských hor koncem 19. století. Do míst, kde vládne chudoba, víra a dávné pověsti. Velký a strhující severský román, který volně čerpá inspiraci z osudu kostela Vang ve středním Norsku, který byl skutečně přemístěn a dodnes stojí na severním svahu Krkonoš.

číst dále