Dějiny starého Mexika

Výbor z Obecné historie Nového Španělska

rok vydání – 2024
Doporučená cena je 798 Kč

Kronika představuje jeden z hlavních primárních pramenů pro poznání dějin aztécké říše, respektive dějin celé oblasti centrálního Mexika, a to jak pro dějiny období předcházejícího prvním kontaktům s Evropany, tak i pro dějiny jejího podmanění španělskými dobyvateli. Význam Sahagúnovy Historie spočívá mimo jiné ve skutečnosti, že se jedná o dílo založené na materiálu, který jeho autor dlouhodobě a systematicky shromažďoval od místních obyvatel. Kronika ve dvanácti knihách (jedenáct je věnováno různým aspektům života obyvatel aztécké říše v období před jejím dobytím conquistadory vedenými Hernánem Cortésem v letech 1519–1521) byla vyhotovena ve dvou jazykových variantách, v nahuatlu, tj. původním jazyce obyvatel centrálního Mexika, a ve španělštině, psaných na stránce vedle sebe a s četnými obrázky.
Dílo zachycuje autentický pohled původních obyvatel centrálního Mexika na život v dobách před příchodem Evropanů, byť je třeba mít na paměti, že konečný text je výsledkem práce španělského autora, který do něj rovněž vložil své vlastní představy a uspořádal ho v souladu se svými vlastními záměry. Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

  • kniha
Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025744338
ISBN 978-80-257-4433-8
Počet stran 610
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 14,5cm x 20,5cm
Vydání 2024 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Recenze v médiích

stavitele-katedral.cz

Dějiny starého Mexika od františkánského mnicha Bernardina de Sahagún

(...)

Text nabízí zejména podrobnosti týkající se kultury Aztéků, tak jak ji poznali Španělé, kteří jako první Evropané vstoupili na jejich území. Bernardino vstoupil ve Španělsku do františkánského řádu a v roce 1529 odjel se skupinou řeholníků do Mexika, aby se podílel na šíření křesťanství mezi indiány. Literární záměr Sahagúna se shodoval s cíli františkánské misie. Pokud mám někoho přesvědčit o křesťanství, musím se podrobně seznámit s jeho životem, společenskými hodnotami, tradicemi i aktuální kulturou.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné

Další knihy tvůrců titulu

Tento autor u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.

Tento překladatel u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.