Věk kapitalismu dohledu

Boj o budoucnost lidstva u nové hranice moci

rok vydání – 2022
Doporučená cena je 988 Kč

V období klasického kapitalismu firmy nacházely inovativní způsoby, jak ze zdrojů vyrobit produkt, který lze následně přinést na trh a tam ho prodat. S nastolením obchodního modelu největších technologických společností dneška však přichází zásadní změna: zdrojovým materiálem se stává samotná lidská zkušenost, která je jednostranně získávána a měněna na data, posléze zpracovávána pokročilou inteligencí známou jako machine learning a přetavena v nový typ produktu (předpovídané chování) a následně obchodována na novém typu trhu (trh s budoucím chováním). Co s našimi společnostmi udělá toto odevzdání kontroly nad naším chováním do rukou firem, o nichž nevíme téměř nic, zatímco ony o nás téměř vše? A zbývají nám ještě nějaké sebeobranné mechanismy?

Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025739365
ISBN 978-80-257-3936-5
Počet stran 728
Jazyk česky
Vazba brožovaná
Produkt kniha
Rozměry 15cm x 21cm
Vydání 2022 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Recenze v médiích

denikn.cz

„Vyrostli, protože kradli.“ O technologických gigantech s harvardskou profesorkou Zuboff

(...) Autorka vysvětluje, co je potřeba k tomu, aby kontrola nad vlastními daty přešla do rukou lidí, i jak regulovat platformy, jako jsou Google nebo Facebook.

a2larm.cz

Google krade naše zkušenosti i právo na budoucnost. Ochrání nás legislativa, nebo paranoia a úzkost? 

(...) Kniha americké profesorky Shoshany Zuboff definující „kapitalismus dohledu“ vychází v českém překladu. Načasování nemohlo být lepší.

magazin.aktualne.cz

Proč taháme za kratší konec. Podle vědkyně z Harvardu žijeme v dohledovém kapitalismu

(...) Uživatelé sociálních sítí a digitálních technologií už díky populárnímu dokumentu Sociální dilema od Netflixu možná přivykli představě, že komoditami, které se tu zpeněžují, jsou náš čas, pozornost a zvyky. Sociální psycholožka Shoshana Zuboffová je v pohledu na tento výměnný obchod mezi majiteli Googlu, Facebooku nebo Twitteru a jejich uživateli ještě radikálnější.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné