Kundera

Český život a doba

rok vydání – 2020
Doporučená cena je 798 Kč

Jan Novák, proslulý dosud svými povídkovými a románovými opusy, předstupuje nyní před čtenáře s žánrem literární biografie. Předmětem jeho pozornosti je Milan Kundera, ve světě dnes asi nejznámější spisovatel s domácími kořeny. Právě jeho „českému životu“ je věnován obsáhlý Novákův životopis, mapující ve čtyřech dílech Kunderovo rodinné zázemí, básnické počátky ve znamení stalinismu padesátých let, prominentní působení v letech šedesátých a život v hledáčku Státní bezpečnosti před odchodem do exilu v první polovině sedmdesátých let, kdy Kundera už nesměl publikovat a na veřejnosti vystupoval pod pseudonymy.
Novák nepíše standardní vědeckou biografii, ale životopis přiznaně osobní, v jehož barvitém, živém stylu lze bezpečně rozpoznat autora románu o bratrech Mašínech (Zatím dobrý) nebo povídek o Češích v Americe (Hic a kosa v Chicagu). Vychází ovšem z pečlivého studia archivních pramenů, dobových dokumentů, osobních svědectví a Kunderových publikovaných textů, které na stránkách jeho knihy ožívají ve výmluvných citacích stejně jako v pronikavých nebo lapidárních shrnutích. Jako působivý kontrapunkt jsou do textu zabudovány beletristicky stylizované portréty osobností, které se úzce nebo volněji dotýkají Kunderova života i tvorby jako jeho neprivilegovaní současníci, politicky výhodné inspirace nebo nic netušící oběti. Nad tímto materiálem, který v Novákově výkladu uplývá v zásadě chronologicky, vyslovuje autor přímé, odvážné soudy, případně se při nedostatku pramenných dokladů ptá po možných příčinách Kunderova jednání v životě a jeho postupech v umělecké tvorbě.
Na rozdíl od řady knih, které vznikaly v Kunderově režii, představuje Novákova práce mimořádný příspěvek samostatného výzkumu a originálně pojatého portrétu. Milan Kundera z něho vychází jako autor, který po celý život usiluje o to, aby měl nad svým obrazem před veřejností absolutní kontrolu. Jan Novák však výmluvně ukazuje, že to je úsilí nejen marné, ale především pošetilé, neboť při něm člověk ztrácí sám sebe a čím dál víc se vnímá jako představa, která původně měla být jen vnucena publiku.

Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Paseka

Bibliografické údaje

EAN 9788025732151
ISBN 978-80-2573-215-1
Počet stran 896
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 17cm x 23,8cm
Vydání 2020 (1. vydání)
Nakladatel Paseka, Argo

Celkové hodnocení

4,5 (7x)

Recenze v médiích

ct24.ceskatelevize.cz

Josef Rauvolf: Kundera podle Nováka aneb Pravda je jinde?

(...) Právě vydaná biografie Kundera – Český život a doba, kterou napsal spisovatel Jan Novák, již před svým vydáním výrazně polarizovala tuzemské kritiky a lze předpokládat, že podobně tomu bude i mezi čtenáři. Zkrátka, že se zrodila událost. Jedno je však již nyní jisté: Kundera se konečně dočkal pohledu, který nebyl v jeho režii. Pohledu, který je přitom profesionální, výtečně napsaný a vyargumentovaný...

deník.cz

Michal Bystrov: Divoké tance kolem Milana Kundery. Nová biografie strhla poprask

(...) V nakladatelství Argo vyšla skoro devítisetstránková biografie Kundera: Český život a doba. Autor Jan Novák v ní přináší svůj značně kritický pohled na obdivovaného i kontroverzního spisovatele. Kolem Novákových názorů na Milana Kunderu se okamžitě strhl poprask.

www.seznamzpravy.cz

Petr Janyška: Přistižen – životopis Milana Kundery, který vzbudil vášně

(...) Zvláštní kniha: svými obrovskými rozměry i váhou se tváří jako akademická publikace určená literárním badatelům v knihovnách, klame ale tělem. Je napsaná jako živá polemika, jako novinářská investigace Kunderova veřejného i soukromého života až do 70. let, kdy spisovatel odjel z Československa do Francie.

denikn.cz

Ladislav Nagy: Bouře kolem mlčícího spisovatele se dala čekat. Skutečně se Kundera nevrací z obavy z útlaku?

(...) Právě vychází nová kniha Jana Nováka o Milanu Kunderovi. Jan Novák se kontroverzních témat nebojí, což dokázal svou knihou o bratrech Mašínových, stejně tak bravurně zvládá životopis, což zase předvedl v knize věnované Miloši Formanovi. Přesto sepsání knihy o světově nejproslulejším českém spisovateli současnosti vyžadovalo jistou odvahu.

forum24.cz

Pavel Šafr: Válka o Kunderu ukazuje, kdo kde stojí. Novákova kniha ťala do živého

(...) Je to již téměř jistě největší kulturní aféra poslední doby. Na knihu spisovatele Jana Nováka Kundera: Český život a doba se někteří kritici doslova vrhli, aby ji pohaněli. Novák si totiž podle nich dovolil poněkud pobořit pomyslný pomník našeho největšího spisovatele a to se tu trestá. Kunderovi fanoušci v české inteligenci ale zatím dosáhli jediného. Zařídili, že jde kniha na dračku.

www.echo24.cz

Ondřej Štindl: Bude bitva o Kunderu

(...) Nechci to zakřiknout, ale vypadá to, že mariánský sloup v Praze teď čekají klidné časy. Kanonáda české varianty kulturní války je totiž už zaměřená na jiné cíle a dá se čekat, že by to tak mohlo nějakou dobu vydržet. Spisovatel Jan Novák totiž vydává skutečně obsáhlou monografii Milana Kundery, respektive jeho českých let. A hádat se o Kunderu, to už tady tak nějak umíme, máme to nacvičené.

respekt.cz

Jan H. Vitvar: Nesnesitelné bytí Milana Kundery

(...) Jsou knihy, po jejichž dočtení v člověku ještě dlouho doznívá až fyzicky nepříjemný pocit: o jejich bolavém tématu předtím nic moc nevěděl a najednou o něm ví i to, co ani vědět nechtěl. Čerstvě se k nim zařadil životopis Milana Kundery, který pod lakonickým názvem Kundera sepsal Jan Novák...

www.irozhlas.cz

Kateřina Svátková: Propracovaný, čtivý, napínavý a zároveň štiplavý a kontroverzní. Vychází kniha o Milanu Kunderovi

(...) Kniha v románové podobě velmi podrobně líčí život jednadevadesátiletého Milana Kundery i skrze vzpomínky jeho známých a přátel před tím, než v roce 1975 opustil se svou ženou Československo. Samotným Kunderou však kniha autorizována není. Proslulý autor je totiž znám tím, že si své soukromí pečlivě střeží a s médii komunikuje velmi zřídka.

Názory
čtenářů

HH
25. 12. 2023

Skvělá knížka!...

(...) Skvělá knížka!

Lada1946
16. 11. 2021

Musím se přiznat,...

(...) Musím se přiznat, že Milan Kundera byl a je mi ukradený. Knihu J. Nováka jsem začal číst jen ze zvědavosti. A byl jsem velmi příjemně překvapen. Její přínos pro mne spočívá v popisu kulturní scény předválečného Brna a o vztazích mezi jeho představiteli. Včetně hudebních skladatelů, malířů atd. Nad prokomunistickými veršovánkami jsem se jen usmíval, i když vím, že mnoha lidem tehdy do smíchu vůbec nebylo. Nevím, proč se někteří současní zastydlí antikomunisté diví, že se Kundera zalekl, že ten "agent" je pravděpodobně léčka STB, která jen čeká, zda celou událost ohlásí (pokud ne, tak skončí jako mnoho jiných). Nedivme se, když věděl, že o tom ví spousta dalších lidí... Také je poučné vědět, jak se tehdy chovali četní "obroditelé" z r. 1968. Na Kunderovi se mi líbil snad jen jeho rozbor moravské lidové melodiky v Žertu (např., užití církevních tónin), ale tady jsem zjistil, že to asi byl postřeh Ludvíka Kundery... Víc už nebudu čtenáře unavovat.

Alice Jančová
6. 8. 2020

Souhlasím s názorem...

(...) Souhlasím s názorem Josefa Rauvolfa: Kundera podle Nováka a neb Pravda je jinde. Není všechno zlato co se třpytí. Říká zlatá vazba této knihy s pravdou uvnitř. Přečtením knihy lépe porozumíte dílu Milana Kundery i chování mnoha jiných lidí...

Anonym
4. 8. 2020

Velke diky Janu...

(...) Velké díky Janu Novakovi za tuto knihu. I když ji spousta Čechů nemůže strávit. Pročpak asi ?

XY
7. 7. 2020

Skvělé čtení....

(...) Skvělé čtení.

Anna
7. 7. 2020

Vynikající, naládované fakty...

(...) Vynikající, naládované fakty a historickým kontextem, čte se jedním dechem.

Pavel
2. 7. 2020

Mám rád spisovatele...

(...) Mám rád spisovatele Jana Nováka a opět mě nezklamal! Velmi čtivé a ano, kritické.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné