Na smrt

rok vydání – 2020
Doporučená cena je 398 Kč

Československo roku 1928. Dva kamarádi, maturanti z Ružomberku, Žid Viktor a Němec Karel, neúmyslně zastřelí syna místního podnikatele. Viktor utíká k příbuzným do New Yorku a stává se členem mafiánské organizace Murder, Inc. Karel studuje medicínu v Mnichově a pod vedením Reinharda Heydricha se mění v oddaného stoupence nacistické ideologie. Ocitají se tak na opačných stranách rodícího se válečného běsnění…

Na smrt je rozsahem a dějovým obloukem největší slovenský porevoluční román, čtenáři i kritikou vřele přijatý, propojující svět americké mafie s hrůzami nacismu. Detailně a čtivě přibližuje jak válku mafiánských rodin v Americe, tak vzestup nacismu v Německu, Noc dlouhých nožů, Křišťálovou noc, nacistické programy eutanazie, vyhlazovací operace na východní frontě, holocaust a fungování nacistických koncentračních táborů, především pak Osvětimi. Na smrt, odehrávající se v letech 1928–1945 v Československu, Německu, Spojených státech, Polsku, na Ukrajině a v Pobaltí, a vrcholící v době Slovenského národního povstání je působivou a děsivou připomínkou toho, jak málo stačí k tomu, aby z nás spadla civilizační slupka a stali jsme se krutými, bezcitnými monstry.

Román Na smrt je unikátní žánrový mix historické ságy, thrilleru a hororu.

Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025731260
ISBN 978-80-2573-126-0
Počet stran 692
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 14,5cm x 20,5cm
Vydání 2020 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

5 (1x)

Recenze v médiích

novinky.cz

Štěpánka Zenklová: Na smrt. Kniha tak děsivá, že se skoro nedá číst

(...) Viktor a Karel jsou kamarádi z dětství, Žid a Němec vyrůstající ve slovenském Ružomberku. Jejich poklidný život rozetne krátce před maturitou nečekaná tragédie a cesty obou se oddělí. Viktor prchá do Ameriky, Karel se po čase stěhuje s rodiči do německého Mnichova. Píše se rok 1928 a ještě nikdo netuší, jak bude toto rozdělení vlivem světových událostí radikální.

Názory
čtenářů

TheMaroS
28. 1. 2020

Najlepšia slovenská kniha...

(...) Najlepšia slovenská kniha tohto tisícročia

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné