Dnes nepůjdeš do školy

rok vydání – 2023
Doporučená cena je 298 Kč

Od autorky bestselleru Kosprd a Telecí, oceněného Zlatou stuhou.
Příběh o jednom velkém pokrevním sourozenectví .
Začíná školní rok. Na brněnském Staráku zasednou v první třídě do jedné lavice dvě holky. Obě se jmenují Eva. Černovlasá miluje apačského náčelníka Vinnetoua, zrzka zase Pipi Dlouhou punčochu. A přesně tak si začnou říkat: Vinnetou a Pipi. Jejich nová jména voní dobrodružstvími, která přebijí i normalizační šeď kolem. Píšou se totiž sedmdesátá léta minulého století, „těžkej totáč“. Ve škole se nesmí říkat, co se říká doma. Ví to i jejich spolužák a kamarád Karel, který tajně miluje Pipi. Všichni tři vyrážejí na výpravy, v nichž jde o čest i slávu, o záchranu indiánů i koní. Vydávají noviny Rudý šíp a říkají v nich pravdu. Bojují s učitelkou, která má nervy nadranc, s třídním sígrem i se školníkem. Trojice tuší, že největší sílu mají sny a láska. Přetrvají, i když vás rozdělí oceán…

Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

Ilustrace

Bibliografické údaje

EAN 9788025741009
ISBN 978-80-257-4100-9
Počet stran 118
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 16cm x 20cm
Vydání 2023 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Recenze v médiích

h7o.cz

Jak vyprávět dětem o normalizaci?

(...) Lze vůbec dětem zprostředkovat zkušenost s obdobím, které ještě zůstává v rodinné paměti několika generací, ovšem vzpomínky na ně se mohou diametrálně lišit? Eva Papoušková nahlíží na normalizaci dětskýma očima. Nesnaží se na pozadí každodenního rodinného života líčit velké dějiny, ale přibližuje dobovou atmosféru prostřednictvím dětských postřehů týkajících se absurdit a dvojaké morálky panující ve společnosti.

lidovky.cz

Literatura je skok oknem do světa, kde poznáváme sami sebe, říká spisovatelka Eva Papoušková

(...) Eva Papoušková (1969) je scenáristka a spisovatelka. Nejčastěji spolupracuje s výtvarnicí Galinou Miklínovou. Spolu realizovaly večerníček O Kanafáskovi a knihy Kosprd a Telecí (2013), Cílovníci (2018), Sára Kalamita (2021) nebo trilogii pro nejmenší s vombatem Jirkou. Nejnověji přibyl titul Dnes nepůjdeš do školy. Potkávají se v něm dvě malé hrdinky, a protože se obě jmenují Eva, rozdělí si přezdívky Pipi a Vinnetou. Přečtěte si rozhovor s autorkou.  

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné

Další knihy tvůrců titulu

Tento autor u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.