Chyť toho králíka

rok vydání – 2022
Doporučená cena je 298 Kč

Román rekonstruuje přátelství dvou bosenských žen, které byly od mala nerozlučné, než se mezi nimi všechno bolestně pokazilo. Už dvanáct let se neviděly, když Saře žijící nyní v Dublinu zavolá bývalá kamarádka Lejla s prosbou, aby ji z Mostaru odvezla do Vídně. Je tam prý její od války nezvěstný bratr Armin. Během dlouhé jízdy napříč Balkánem k sobě znovu hledají cestu. Návrat domů vyplaví dlouho potlačované vzpomínky na dětství a dospívání ve válkou poznamenané zemi. Sara se ne čekaně propadne do krajiny, v níž se osobní vzpomínky a prožitky prolínají s poválečnou balkánskou realitou. Kniha, v níž se zrcadlí inspirace Alenkou v říši divů, ale i Conradovým Srdcem temnoty, působivě ukazuje, že i sdílená realita může být dvěma různými lidmi vnímána úplně jinak a co to pro mezilidské vztahy znamená.

Dokáže nové setkání dvou dávných přítelkyň zacelit staré rány?

Cena Evropské unie za literaturu

Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky

Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025739877
ISBN 978-80-257-3987-7
Počet stran 224
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 12,5cm x 19cm
Vydání 2022 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Recenze v médiích

revueprostor.cz

Lana Bastašić: „Válka ničí smysl slov.“

(...) Se srbskou spisovatelkou o psaní během konfliktů i po nich, odmítání automatického vlastenectví a literární solidaritě.

lidovky.cz

Chorvatská spisovatelka napsala knihu o přátelství dvou bosenských žen

(...) Že má Cena Evropské unie za literaturu smysl, že funguje, mohou potvrdit jak zdejší laureáti, tak ti, kdo byli ocenění v zahraničí. Jako třeba Lana Bastašić, která v sobě míchá skoro celou bývalou Jugoslávii, její fasety etnické, národnostní, náboženské, územní.  

iLiteratura

Alenka v říši neporozumění

(...) Nejistá paměť, neporozumění, nesnesitelně pomalu zprostředkované informace… Vyprávění je v románu Lany Bastašić plné škodolibých podvodů. Příběh dvou bosenských kamarádek zrcadlí události „velkých dějin“ na Balkáně.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné

Další knihy tvůrců titulu

Tento autor u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.