To byla zákopová válka

rok vydání – 2022
Doporučená cena je 548 Kč

Patrně nejslavnější dílo jednoho z nejlepších francouzských komiksových tvůrců je ve světě komiksu tím, čím je první světové válce (i válce obecně) Na západní frontě klid nebo Barbussův Oheň. Jacques Tardi, kterému o „Velké válce“ v raném dětství vyprávěli prarodiče, o ní napsal a nakreslil řadu děl, ve kterých ale na rozdíl od románů využívá toho, že se může víc opřít o obrazovou stránku. Tady nečekejte žádné hlavní hrdiny, kompozici, jednotu místa a děje, zápletky, nic podobného: zato syrovou chuť strachu, smrti a bezmoci, jakou se v podobné naléhavosti podařilo ze zákopů první světové války do našeho světa přenést málokomu.

Proslulý francouzský komiksový tvůrce Jacques Tardi je první světovou válkou přímo posedlý celý život a věnoval jí řadu děl. To byla zákopová válka je jistě tím nejlepším. Není divu, že svým obdivem nešetřili další mistři historického a reportážního komiksu Joe Sacco nebo Art Spigelman. Čím je totiž Maus pro druhou světovou válku, tím je tento komiks pro tu první. Nečekejte žádné „velké dějiny“ ani strategii a rozmáchlé historické fresky; ohniskem Tardiho zájmu je přímý, surový, ničím nepřikrášlený prožitek obyčejných lidí polapených v pekle zákopové války.

  • kniha
Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025737064
ISBN 978-80-257-3706-4
Počet stran 176
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 22cm x 31cm
Vydání 2022 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Recenze v médiích

cbdb.cz

Tardiho komiksová studie lidskosti

(...) Komiksy s (proti)válečnou tematikou většinou stojí trochu bokem čtenářské pozornosti. Komiksový mainstream představují obvykle kromě superhrdinů postavy smyšlené, neexistující. Jako by svět komiksu měl umožňovat jakýsi únik od každodenní reality. Snad proto pak protiválečné komiksy působí tak odlišně a jejich vyznění si čtenář bude na dlouho pamatovat. Pokud jde o druhou světovou válkou, je takovým komiksem dvousvazkový Maus napsaný a ilustrovaný Artem Spiegelmanem, který za něj dokonce v roce 1992 obdržel Pulitzerovu cenu. V případě první světové války, je jasným zástupcem právě Tardiho To byla zákopová válka, kterou letos v překladu Richarda Podaného vydalo nakladatelství Argo.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné