Álf ze Zlatého kamene

Pověsti a pohádky z Faerských ostrovů

rok vydání – 2021
Doporučená cena je 398 Kč

Faerské ostrovy jsou malá země na půli cesty mezi Norskem a Islandem. Historicky a politicky jsou spřízněny s Dánskem, ale zachovaly si vlastní jazyk a osobitou kulturu. Až do 19. století tam nevznikala v podstatě žádná psaná literatura, ale rozvíjela se bohatá ústní slovesnost – pověsti, pohádky a dlouhé taneční balady. Příběhy zaznamenávají dějiny jednotlivých rodů a míst a vyprávějí hrdinské i vtipné příhody ze života významných postav lokální historie.
Podstatnou roli v nich hraje drsná severská příroda a moře i bytosti, které v představách Faeřanů krajinu obývaly: skřítci, álfové, trollové, obryně a mořské nestvůry. Dnešním čtenářům otevírají faerské pověsti a pohádky dveře do časově i prostorově vzdáleného světa. Navzdory této vzdálenosti nás však dokážou rozesmát svým bezprostředním humorem a okouzlit tím, s jakou lehkostí spojují všední příhody s tajemnými a nadpřirozenými prvky.
Tato kniha je poprvé představuje českým čtenářům a nabízí pestrý a rozmanitý výběr textů od drobných anekdot až po vyprávění připomínající krátké staroseverské ságy.

Vydání knihy podpořil Faerský kulturní fond

Edice Mýty, pohádky a legendy nabízí procházku lidovou slovesností napříč celým světem. Najdeme v ní knihy věnující se celým kontinentům – Americe Severní i Jižní, Africe, Austrálii, ale i publikace zaměřené na menší, avšak zajímavé kouty Země – Papuu-Novou Guieneu, Tibet, Nepál, Barmu či nám Evropanům blízké oblasti jako např. Skotsko, Island, Laponsko, Balkán atd. Prostřednictvím překladů či původních děl českých etnografů a cestovatelů máme možnost přiblížit se vnímání a myšlení lidí, kteří si tyto příběhy předávají po generace, a ocitnout se ve světě tajemna, buď blízkému našemu duchu, či zcela vzdálenému a překvapivému, někdy šokujícímu. Řada oslovuje čtenáře malé i velké, neboť každá z knih nabízí příběhy určené všem věkovým kategoriím. Každá publikace je bohatě ilustrována vždy jiným výtvarníkem, čímž se celá řada také stává zajímavou sběratelskou edicí.

Bibliografické údaje

EAN 9788025734575
ISBN 978-80-257-3457-5
Počet stran 256
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 16cm x 23cm
Vydání 2021 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Recenze v médiích

sever.rozhlas.cz

Frederik Velinský: Álf ze Zlatého kamene

(...) Jak už je v nakladatelství Argo zvykem, kniha je velmi pečlivě a vkusně vypravená – s obsáhlým teoretickým úvodem i doslovem, v barvách zelené a černé, trávy a skal, tak typických pro krajinu Faerských ostrovů. „Álf ze zlatého kamene“ je příjemné čtení, zvlášť vhodné pro dlouhé zimní večery, nejlépe u krbu s praskajícím ohněm. Trollů ani mořských běsů se přitom bát nemusíte.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné

Další knihy tvůrců titulu

Tento ilustrátor u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.

Tento překladatel u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.

Tento překladatel u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.