Argo: Jiný coming out

Kdy?
Sobota 22. června 2024, 16:30
Kde?
Metronome Prague 2024, Výstaviště Holešovice, Podcast stage

Rozprava se třemi novodobými náboženskými odpadlíky, kteří svou zkušenost procitnutí z víry a hledání nových začátků vyjádřili v literární podobě.

Coming out, těžké chvíle upřímnosti k sobě a ke svému okolí, dnes nezažívají jen lidé s odlišnou sexuální orientací. Představte si, že dlouhá léta se svými blízkými sdílíte víru, které jste obětovali vše – a pak si náhle uvědomíte,  že už to nejste vy. Že musíte opustit společenství, v němž jste vyrostli, i za cenu ztráty všech sociálních vazeb. To je dilema hlavní postavy románu Jehovista, který letos vyšel v nakladatelství Argo. Téma náboženského coming outu však nekončí u jednoho příkladu, jedné náboženské skupiny a jednoho literárního zpracování. V rozpravě s bývalými členy svědků Jehovových, mormonů a hnutí Sri Chinmoye možná lépe pochopíte, co moment dramatického procitnutí z víry znamená – v Česku a ve 21. století.

Hosté:

Ivan Sobička – bývalý horlivý svědek Jehovův, který se spoluautorem Vojtěchem Domlátilem a pod pseudonymem Martin Sodoma napsal román Jehovista (Argo, 2024)

Dušan Štraus – bývalý vedoucí slovenské pobočky organizace Sri Chinmoy zhmotnil svůj příběh do románu So slonom na pleciach (2021).

Jakub Jahl – bývalý mormon, který se stal religionistou a aktivistou v boji proti sektám, je autorem knihy Můj mormonský příběh.

Rozpravu moderuje Radka Potměšilová (Argo)