Norský večer: Kjersti A. Skomsvold a Maria Navarro Skaranger

Kdy?
Středa 26. července 2023, 19:30
Kde?
(A)void Floating Gallery, Výtoň, Praha

Jak vypadá odvrácená strana života v Norsku? Proč máme tendenci soudit druhé? Je osamělost nevyhnutelná? A máte už vymyšlený verš do svého úmrtního oznámení?

Pozvání na Norský večer na vlnách Vltavy přijaly dvě spisovatelky: Kjersti Annesdatter Skomsvold a Maria Navarro Skaranger. Skomsvold se ve svých románech Čím jdu rychleji, tím jsem menší (Argo, 2014, přel. Ondřej Vimr), Tridsaťtri (Premedia, 2014, přel. Miroslav Zumrík) a Dieťa (Premedia, 2022, přel. Miroslav Zumrík) s humornou nadsázkou zabývá strachem ze života, (ne)možností navázat skutečný vztah a touhou po dítěti. Skaranger ve svém románu Napořád Emily (Host, 2023, přel. Jitka Jindřišková) příhodně neučesaným stylem píše o mladém člověku v nezáviděníhodné situaci a skrze vypravěče výstižně komentuje, jak hrdinku vnímají ostatní, ti, kteří přesně vědí, kým Emily je a jak by měla žít.

Moderuje Michal Švec.

Norsky a česky, tlumočeno do češtiny.

Vstupné dobrovolné

 

Literární debut Kjersti A. Skomsvold (nar. 1979) vyvolal v roce 2009 senzaci. Kniha Čím jdu rychleji, tím jsem menší získala několik ocenění a postupně byla přeložena do 25 různých jazyků včetně češtiny a slovenštiny. Je to próza o strachu ze života a z lidí, před nimiž se stárnoucí hrdinka zavírá do svého bytu, ale také o snaze dveře od bytu otevřít a přeci jen žít. Po dvou románech vydala také sbírku básní s názvem Litt trist matematikk (Trochu smutná matematika). „Psát o samotě a smrti není jednoduché, chtěla jsem psát také o bolesti a měla jsem pocit, že poezií se k tomuto tématu přiblížím lépe,“ uvedla tehdy spisovatelka (nar. 1970) v rozhovoru pro portál iLiteratura.cz. Píše také knížky pro děti. (zdroj: autorskecteni.cz)

Maria Navarro Skaranger se narodila v roce 1994, žije a pracuje v Oslu. Její prvotina s názvem Alle utlendinger har lukka gardiner (Všichni cizinci mají zatažené závěsy) se stala předlohou ke stejnojmennému filmu. Za druhý román Bok om sorg. Fortellingen om Nils i skogen (Kniha o zármutku. Vyprávění o Nilsovi v lese) získala Cenu Evropské unie za literaturu. Čeští čtenáři znají z překladu její další román, Napořád Emily. Jeho hrdinka na začátku příběhu otěhotní, ale přítel ji opouští a ona se stává svobodnou matkou. Vypravěč příběhu se snaží k Emily proniknout a mít pro ni pochopení, ale zároveň se při komentování jejího života neubrání řadě předsudků. „V určitém ohledu [Emily] představuje verzi mě samé,“ uvedla autorka v rozhovoru pro Kavárnu nakladatelství Host. (zdroj: autorskecteni.cz)

Nebudete v Praze? Obě aturoky vystoupí v dalších dnech i v Brně, Ostravě a na Slovensku v rámci festivalu Měsíc autorského čtení.

Akci pořádá Skandinávský dům ve spolupráci s festivalem Měsíc autorského čtení, (A)void Floating Gallery, nakladatelstvími Větrné mlýny, Host a Argo, a to za finanční podpory Velvyslanectví Norska v ČR, Ministerstva kultury ČR a Magistrátu hl. m. Prahy.

foto autorek © Agnete Brun; Io Sivertsen