Jurga Vilė: Sibiřské haiku – autogramiáda

Kdy?
Pátek 3. března 2023, 17:00
Kde?
Kavárna Academia, Václavské nám. 34, Praha 1
Jurga Vilė, autorka komiksu Sibiřského haiku, dorazí do Prahy. V pátek 3. 3. 2023 ho od 17:00 pokřtíme v Cafe Academia na Václavském náměstí. Kmotrou knihy bude Monika Granja, ředitelka Nadace Olgy Havlové.
V sobotu pak na vás ve Skautském institutu čeká celodenní program Knihohraní plný workshopů pro děti, včetně jednoho k Sibiřskému haiku.
Jednoho brzkého červnového rána roku 1941 vyvlečou neurvalí vojáci Rudé armády malého litevského chlapce Algiska, jeho rodiče a sestru z postelí a nařídí jim, aby se do deseti minut sbalili na cestu. Tak litevská rodina nedobrovolně, v přeplněném vlaku odjíždí na Sibiř. Proč museli do vyhnanství? Čím se provinili? Kde ta Sibiř vůbec je?
Komiks Sibiřské haiku dětem pomáhá přiblížit realitu války, a to nejen druhé světové, ale třeba i té, která v současnosti probíhá ne tak daleko od našich hranic. Litevská spisovatelka Jurga Vilė vylíčila v knize skutečný osud svého otce, odkrývá jedno z nejtemnějších období evropských dějin, sovětskou krutovládu, a vyzdvihuje lidskou odvahu a nezdolnost.