Křest dětských knih Kateřiny Bažantové byl tip Ťop

Svíticí knihu do každé rodiny!

V sobotu jsme pokřtili hned dvě knížky pro děti, které nakreslila Kateřina Bažantová. Skvělá česká kreslířka žije trvale v Paříži, a tak její kniha Co skrývá noc vyšla poprvé francouzsky. Druhá novinka – Případy detektiva Ťopa – vyšla zároveň francouzsky a česky.

„Chtěla jsem knížky pro děti dělat trochu jinak. To, že je jedna z nich svíticí, není samoúčelné. Děti nejdříve s baterkou pátrají po jednotlivých prvcích kresby, aby pak po zhasnutí nalezly úplně jiný obrázek, než jaký byl vidět předtím,“ vysvětluje Kateřina krátce před křtem spojeným s dětskou dílnou.

Na té si asi dvacítka dětí mohla udělat psí masku. Proč psí? Na to jsme se zase zeptali Kateřiny: „Případy detektiva Ťopa jsou „hledací“ knížka, jejímž hlavním hrdinou je Ťop, což je kocour. Ale protože je mistr převleků a hodně cestuje, převléká se do psích ras, které jsou doma ve státě, ve kterém právě odhaluje zločin. A tak vyrábíme psí masky i tady.“

Co skrývá noc a Případy detektiva Ťopa jsou knihy, se kterými si užijete s dětmi spoustu zábavy, a to i tehdy, pokud jste se nezúčastnili slavnostního křtu v kavárně Božská lahvice.

Z Božské lahvice