Nejzasutější vzpomínka na lidi

rok vydání – 2023
Doporučená cena je 498 Kč

Mladý (a začínající) senegalský spisovatel Diégane Latyr Faye v Paříži objeví legendární ztracenou knihu Labyrint nelidskosti, vydanou roku 1938. Její autor, vystupující pod jménem či pseudonymem T. C. Elimane, označovaný dobovou kritikou za „černošského Rimbauda“, se po skandálu rozpoutaném vydáním románu beze stopy ztratil. Diégane, fascinovaný knihou i její historií, se vydá po stopách tajemného autora do nedávných temných dob kolonialismu a holokaustu a do nejrůznějších zemí od Francie přes Senegal a Argentinu zase zpět do Francie.
Název románu Nejzasutější vzpomínka na lidi i motto z Divokých detektivů odkazuje na chilského autora Roberta Bolaña. Mbougar Sarr s ním sdílí posedlost literaturou, která se pro mnohé postavy stává důležitější než život sám, i mnohotvárnost psaní. Jeho román o hledání opravdové literatury i osudové lásky je důmyslná literární hra plná skrytých odkazů, citátů a parodií.

Román získal cenu Prix Goncourt

Vydání knihy podpořil Centre National du Livre.

Bibliografické údaje

EAN 9788025741719
ISBN 978-80-257-4171-9
Počet stran 400
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 14cm x 20,5cm
Vydání 2023 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Recenze v médiích

magazin.aktualne.cz

Až díky Kunderovi jsem pochopil, co je při psaní zásadní, říká vítěz Goncourtovy ceny

(...) Je prvním ze subsaharské Afriky a také jedním z vůbec nejmladších autorů, kteří získali slavnou Prix Goncourt. "Nebýt Milana Kundery, nikdy bych ten román nenapsal," tvrdí francouzsko-senegalský spisovatel Mohamed Mbougar Sarr.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné