Portrétoval anglickou královnu

Franta Bělský, česko-britský příběh 20. století

rok vydání – 2023
Doporučená cena je 598 Kč

Výpravná publikace dlouholetého novináře a zpravodaje České televize v Londýně Bohumila Vostala Portrétoval anglickou královnu představuje fascinující příběh sochaře královské rodiny Franty Bělského, plný odvahy, utrpení a inspirace, a to od raného dětství přes emigraci až po léta v britském království, kdy se z něj stal natolik uznávaný umělec, že měl jako jediný Čech tu čest ztvárnit královskou rodinu, a to nejen samotnou Alžbětu II., ale i prince Philipa nebo prince Williama. Kniha přináší kromě poutavého a dramatického životního osudu jednoho z nejpozoruhodnějších, a přitom málo známých umělců, které Československá republika zrodila, i exkluzivní citace z Bělského nikdy nevydaného rukopisu Svět za kanálem, doposud nepublikované fotografie, kresby a mnoho nových zjištění o životě sochaře, jenž byl přímo napojený na vlivné britské kulturní prostředí 20. století. To vše je zároveň vykresleno v kulisách britských reálií nedávno skončené éry Alžběty II., nazíraných současným pohledem.

Bibliografické údaje

EAN 9788025740026
ISBN 978-80-257-4002-6
Počet stran 384
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 16,5cm x 23,5cm
Vydání 2023 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Recenze v médiích

ct24.ceskatelevize.cz

Velký česko-britský příběh 20. století. Novinář Vostal vydal knihu o sochaři Bělském

(...) Osobnost pozapomenutého sochaře českého původu Franty Bělského, který se významně zapsal do historie Velké Británie, českým divákům ve vysílání ČT představil zpravodaj Bohumil Vostal. O výtvarníkovi natočil televizní dokument. Nedávno vydal také výpravnou publikaci o dramatickém životním příběhu tohoto sochaře pod názvem Portrétoval anglickou královnu.

magazin.aktualne.cz

Jak český exulant portrétoval anglickou královnu a inspiroval punkery

(...) Kdyby člověk před 40 lety vyjel z normalizačního Československa do Londýna, v Buckinghamském paláci by našel bustu královny Alžběty II. od československého exulanta Františka Bělského. „Královna svůj portrét zařadila do sbírek a podepsala, což do té doby nikdy neudělala,“ říká Bohumil Vostal, bývalý reportér České televize v Británii a současný zpravodaj v USA.

vysocina.rozhlas.cz

40 let se o něm mlčelo. Teď příběh českého sochaře, který portrétoval i britskou královnu, přináší kniha autora z Třebíče

(...)

Český sochař Franta Bělský je rekordmanem mezi umělci v Británii. Vytvořil bustu čtyřem generacím britské královské rodiny, a jemu jedinému se všichni na dílo podepsali. Je autorem mnoha dalších děl známých na Britských ostrovech. „Portrétoval anglickou královnu“, tak nazval životopisnou knihu o Frantovi Bělském její autor, třebíčský rodák Bohumil Vostal. Se sochařovým dílem se setkal v Anglii při své práci televizního zpravodaje.

trebicsky.denik.cz

Bohumil Vostal pokřtil ve své rodné Třebíči knihu o sochaři královské rodiny

(...) Ten životní příběh ho fascinoval. O sochaři Frantovi Bělském musel shánět stále nové a nové informace. „Bělský mi nedal spát. Vznikla z toho taková malá posedlost. Dokonce jsem se vydal i do italské Ravenny, abych si v tamní knihovně prohlédl jednu jeho bustu. Chtěl jsem vidět jeho další sochy v Anglii. A přišel jsem i na to, že dvorní básník Cecil Day-Lewis napsal hru na motivy Bělského života,“ vypráví Bohumil Vostal, třebíčský rodák, nyní zpravodaj České televize ve Washingtonu, který od roku 2018 do roku 2022 působil na stejné pozici ve Velké Británii.

medium.seznam.cz

Čech, který se nejvíc přiblížil britské královské rodině. Zapomenutý osud sochaře Franty Bělského

(...) Královská rodina je považována za britskou kulturní ikonu a není větší pocty pro umělce pracujícího v Británii, než sezení s hlavou monarchie. Jediným Čechem, kterému se to povedlo, byl sochař Franta Bělský (1921–2000).

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné

Další knihy od tohoto autora

Tento autor u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.