Ukrajinské a ruské sešity

Život a smrt pod sovětskou vládou

rok vydání – 2022
Doporučená cena je 648 Kč

Ukrajinské sešity jsou první část diptychu věnovaného bývalým zemím Sovětského svazu. Autor v letech 2008 a 2009 procestoval Ukrajinu, Rusko a Sibiř, aby zachytil příběhy přímých svědků pohnutých osudů těchto zemí. V krátkých kapitolách, vzpomínkách ukrajinských občanů, rekonstruuje významné období dějin 20. století a vytváří tak autentický a často šokující portrét Ukrajiny a jejích obyvatel, který umožňuje hlubší pochopení země se strašlivou stalinistickou minulostí, kde gulagy vystřídalo vraždění a rozsáhlá korupce. V roce 2014, v reakci na první invazi Ruské federace na Ukrajinu, původní vydání doplnil o aktuální svědectví o životě v této sužované zemi. „Ohromená Evropa, držená v šachu pomocí ruského plynu a ropy, má v současné době před očiima naprostou tragédii a předstírá, že si neuvědomuje celou její šíři, podobně jako ve třicátých letech dvacátého století.“

Přeložila Helena Lergetporer

Ruské sešity jsou po Ukrajinských sešitech druhou částí diptychu věnovaného bývalým zemím Sovětského svazu. Igort se vydal na cestu po Ukrajině, Rusku a Sibiři po šokující vraždě ruské novinářky Anny Politkovské. Její příběh je ústředním tématem Ruských sešitů, v nichž nezaujatě zachycuje příběhy drobných lidí, zpracovává ruskou minulost i přítomnost, zabývá se válkou v Čečensku a ohlíží se za stalinskými gulagy. Díky mistrovské kombinaci komiksových miniatur, ilustrací a krátkých textových pasáží vytváří autentický portrét bývalého Sovětského svazu.

Přeložila Monika Štefková

Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

  • kniha

Bibliografické údaje

EAN 9788025738559
ISBN 978-80-257-3855-9
Počet stran 352
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 20cm x 27cm
Vydání 2022 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Recenze v médiích

iLiteratura

Ukrajinský hladomor a Anna Politkovská

(...) Ano, jde o velice silné a pravdivé příběhy podané lidským a chápavým způsobem, v němž není ani náznak patosu. Knihu lze mnohostranně využít – doporučovala bych ji místo odtažitých a suchých textů v učebnicích všem středoškolákům a jejich vyučujícím, a stejně tak každému, kdo si chce udělat jasno o tom, čím musí Ukrajina procházet a proč, a na příkladu Anny Politkovské snad aspoň částečně pochopit, co je to současné i minulé Rusko.

art.ceskatelevize.cz

Vyhladovět Ukrajinu, zmučit Čečnu, zabít novinářku. Italovy komiksy z cest na východ

(...) Svazek Ukrajinské a ruské sešity obsahuje dva grafické romány italského tvůrce Igorta. Bez jakýchkoliv iluzí v nich nahlíží na ukrajinskou a ruskou realitu na konci prvního desetiletí nynějšího století – a na stíny minulosti, zejména minulosti sovětské. Pro lepší porozumění tomu, co se v obou těchto státech děje nyní, je to publikace velmi vhodná.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné

Další knihy tvůrců titulu

Tento autor u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.

Tento překladatel u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.