Klára a Slunce

rok vydání – 2022
Doporučená cena je 448 Kč

Ishigurův román Klára a Slunce je zpovědí vyřazené robotky jménem Klára, nadané pokročilou umělou inteligencí i pozoruhodnými pozorovacími schopnostmi. Klářiným úkolem je starat se o dospívající dítě, které si ji v obchodě vybralo, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Klára ovšem coby výjimečný robot dostává výjimečný úkol – starat se o dítě vážně nemocné, na jehož nemoc není léku. V příběhu vyprávěném jazykem poznamenaným zvláštnostmi v Klářině vnímání a vyjadřování skutečnosti potvrzuje Ishiguro opět své literární mistrovství. Průzračně prostými slovy vytváří záludně složitý obraz současného spíš než budoucího lidstva. Klára v něm figuruje coby výplod civilizace, v níž obyčejný, technologicky nevylepšený lidský život stále více připomíná minulost, která bude brzy definitivně překonána, případně politováníhodný omyl. Díky rafinovanosti, s níž Ishiguro vtahuje čtenáře do Klářiny snahy pochopit, jak vlastně lidi fungují, přesahuje román meze pouhé společenské kritiky, satiry či alegorie. Podobně jako dřívější Ishigurova próza Neopouštěj mě sice i jeho nový román patří do žánru sci-fi, daleko víc však připomíná tu tragikomickou, tu melancholickou pohádku. Pohádku o lidském světě odkázaném na nelidské Slunce, v jehož proměnlivém světle se dospělí nejednou jeví dětinštější než děti a roboti lidštější než lidé.

Bibliografické údaje

EAN 9788025738610
ISBN 978-80-257-3861-0
Počet stran 344
Jazyk česky
Vazba flexi
Produkt kniha
Rozměry 12,5cm x 20,5cm
Vydání 2022 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Recenze v médiích

idnes.cz

Za sto procent. Nobelista Ishiguro se ptá, jestli má robot srdce

(...) Jeho novinka má žánrově nejblíž k dystopii. Ovšem s řadou satirických, a hlavně romantických, pohádkových prvků. Klára je takzvané úpéčko, robotka na prodej – a Slunce je jejím bohem, který léčí a ochraňuje, dává „speciální výživu“. Příběh začíná ve výloze obchodu, kde si jednoho dne Kláru vyhlédne dospívající dívka Joshie.  

cbdb.cz

Láska opravdová a věčná

(...) Román bych doporučila všem přemýšlivým čtenářům, kteří se rádi nechávají strhnout magickou poetikou textu, dovedou zvolnit tempo a ocenit rafinovaně zakomponované odkazy.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné