Paní Degasová

rok vydání – 2021
Doporučená cena je 388 Kč

U dveří pařížského domu stárnoucího malíře se jednoho dne objeví mladá žena. Oficiálně proto, aby slepému Edgaru Degasovi pomohla uspořádat jeho sbírku písemností a uměleckých děl. Mluví přízvukem Francouzů z New Orleansu a svými neodbytnými dotazy otevře v zahořklém starém muži Pandořinu skříňku vzpomínek na doby, kdy jeho život byl plný citů i světla. Při třídění nánosů minulosti se Degas ve svých myšlenkách i vyprávění vrací do dob, kdy jako mladý umělec se svými slavnými současníky v polovině 19. století obíhal pařížské salony umění, kreslil baletky v opeře i koňské dostihy, kdy se poprvé a naposledy fatálně zamiloval a kdy ve své umělecké rozevlátosti nedokázal učinit to správné rozhodnutí.
Arthur Japin v životopisném románu Paní Degasová téměř vizuálně, na základě dopisů, deníkových záznamů, úředních dokladů, dobových svědectví a skic slavného malíře strhujícím způsobem rekonstruuje Degasovo umělecké tápání i zrání, životní vítězství i prohry včetně jeho nezapomenutelné cesty do New Orleansu, které se po americké občanské válce vzpamatovávalo z důsledků zrušení otroctví, a kde žila jediná žena jeho života, která byť nesla jeho příjmení, jemu nikdy nepatřila.

Bibliografické údaje

EAN 9788025735756
ISBN 978-80-257-3575-6
Počet stran 280
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 15,3cm x 21cm
Vydání 2021 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Recenze v médiích

cbdb.cz

Nahlédnout za oponu Degasových prací

(...) Edgar Degas patří mezi nejznámější impresionistické malíře své doby. Ale málokdo ví, jaký byl jeho soukromý život nebo alespoň jeho významná část. V knize nizozemského spisovatele Arthura Japina můžeme poodkrýt alespoň o kousek oponu, která zahaluje jeho osud mimo malířská plátna.

iLiteratura

Martin Liška: Pan Degas, paní Degasová… a Edgar

(...) Po téměř desetileté odmlce se nizozemský spisovatel Arthur Japin vrací na český trh románem o jednom z nejznámějších impresionistů, ale hlavně o křehkosti mezilidských vztahů.

denikn.cz

Fascinují mě nádherné vady ostatních lidí, říká autor životopisných bestsellerů

(...) Sám si prožil krušné dětství, ve svých knihách rekonstruuje osudy slavných osobností, které se nějakým způsobem musely porvat se životem. „Každý máme nějakou nádhernou vadu, která nám může dát křídla“, říká nizozemský spisovatel Arthur Japin, který na veletrhu Svět knihy představil svůj nový životopisný román o slavném malíři a jeho celoživotní múze s názvem Paní Degasová.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné

Další knihy tvůrců titulu

Tento autor u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.