Civilizace

rok vydání – 2021
Doporučená cena je 398 Kč

Román Civilizace stojí na této hypotéze: Atahualpa, vládce Incké říše, se vylodí v Evropě Karla V. Habsburského. Jak to zde vypadá? Španělská inkvizice, Lutherovy reformy, rodící se kapitalismus. Zázračný vynález knihtisku, díky němuž promlouvá papír. Monarchie, vyčerpané nekonečnými válkami a bez ustání ohrožované Turky. Moře sužovaná piráty. Kontinent drcený náboženskými a dynastickými sváry. Ale především týraný, vyhladovělý, bouřící se lid, toledští Židé, granadští Mauři, němečtí rolníci: možní spojenci. Z Cuzca do Cách a hlavně až do bitvy u Lepanta – to je trasa vyprávění o převráceném chodu dějin, o ovládnutí světa, k němuž vlastně mohlo dojít.

Mohlo se to stát. Chybělo málo – jen tři věci: kdyby měli indiáni koně, kolo a ty správné protilátky, ubránili by se konkvistadorům a museli bychom přepisovat dějiny.

Román o alternativních dějinách světa – konkvista naruby.
Oceněno Prix de l’Académie française 2019.

Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025733653
ISBN 978-80-257-3365-3
Počet stran 288
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 14,5cm x 20,5cm
Vydání 2021 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Recenze v médiích

vltava.rozhlas.cz

Petr Šmíd: Conquista naruby. Co by se stalo, kdyby Evropu dobyli Inkové

(...) Kniha Civilizace získala roku 2019 prestižní Velkou cenu Francouzské akademie za román. Ve čtyřech oddílech nás Laurent Binet seznamuje s alternativní historií světa, která začíná vyloděním Vikingů pod vedením Erika Rudého v Severní Americe. Vikingové rychle projdou celým kontinentem až k vyspělým civilizacím ve Střední a Jižní Americe. Tyto kontakty přinesou Indiánům imunitu proti evropským chorobám a znalost jízdy na koni.

kultura21.cz

Jan Jaroš: Civilizace – jak by se také mohly odvíjet dějiny

(...) (autor) se domýšlí, co by se dělo, kdyby indiánské civilizace nebyly zničeny evropskými dobyvateli, ale kdyby samy v první půli 16. století podnikly námořní invazi do Evropy. Ve snaze vnést důvěryhodnost pro takovou situaci zjednává Inkům a Aztékům tři důležité prvky, které jim byli cizí (a kvůli tomu došlo ke zhroucení jejich říší) – vypomáhá si tudíž vřazením vikinské výpravy, která dávno před Kolumbem doplula do Ameriky a cestou na jih ovlivnila indiánské populace tím, že jim zprostředkovala znalost železa (a železných zbraní), že jim zanechala koně a v neposlední řadě že je učinila imunními vůči evropským nemocem.

respekt.cz

Rozhovor: Proč by se z období Jana Žižky nemohla stát nová Hra o trůny?

(...) S francouzským spisovatelem Laurentem Binetem o jeho nové knize Civilizace, nakládání s historií a překvapování čtenářů.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné