Svědectví

rok vydání – 2020
Doporučená cena je 448 Kč

Když se za Fredovou na konci Příběhu služebnice zabouchly dveře dodávky, neměli čtenáři ani ponětí, zda ji čeká svoboda, vězení, nebo smrt. Ale kdo si počkal, ten se po pětatřiceti letech napětí dočkal Svědectví.

Margaret Atwoodová pokračuje v příběhu Gileádu více než patnáct let poté, co June zmizela neznámo kde, a rozvíjí ho ve zdrcujících výpovědích tří ženských hrdinek, které mají s tímto režimem co do činění, byť každá v jiné roli. Ne náhodou získala věhlasná autorka za své čím dál aktuálnější dílo – v němž se sžíravá, bezelstná a neohrožená kritika totality splétají v účinný nástroj – prestižní Bookerovu cenu.

„Milí čtenáři: K napsání této knihy mě inspirovalo všechno, na co jste se mě kdy ptali ohledně Gileádu a jeho mašinerie. Tedy téměř všechno. Dalším zdrojem inspirace je svět, v němž žijeme.“ - Margaret Atwoodová

Bibliografické údaje

EAN 9788025731567
ISBN 978-80-257-3156-7
Počet stran 396
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 14,5cm x 20,3cm
Vydání 2020 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Recenze v médiích

novinky.cz

Klára Vlasáková: Když to dokážou v Gileádu…

(...) Po skoro pětatřiceti letech napsala kanadská spisovatelka (a jedna z možných budoucích laureátek Nobelovy ceny za literaturu) Margaret Atwoodová pokračování své slavné knihy Příběh služebnice. Česky jej teď pod názvem Svědectví v překladu Kateřiny Klabanové vydalo nakladatelství Argo.

denikn.cz

Ladislav Nagy: Oceněný román Svědectví Margaret Atwoodové je až nepříjemně aktuální

(...) Dystopické romány mají tu pochybnou výhodu, že se velmi často proměňují ve skutečnost. Právě vychází český překlad románu Svědectví navazující na slavný Příběh služebnice. Získal Bookerovu cenu, podle Příběhu služebnice vysílá HBO seriál a rozkolísaná doba popularitě této knihy může jen nahrávat.

magazin.aktualne.cz

Daniel Konrád – Pokračování Příběhu služebnice: Polemika s myšlenkou, že „tohle se u nás stát nemůže“

(...) Nová próza je stejně jako Příběh služebnice napsaná formou fiktivní zpovědi ze života v totalitní zemi, kterou příští generace najdou jako nějaký Deník Anne Frankové. Je to svědectví lidí, kteří čelili útlaku a nesměli kriticky myslet, přesto psali: protože věřili v lepší zítřky, spravedlnost, ve "vítězství pravdy a lásky". Psali z přesvědčení, že když se děje bezpráví, je nutné o něm podat pravdivou zprávu. Rozdíly jsou dva. Příběh služebnice tvořila jediná taková zpověď a Atwoodová ji napsala v době, kdy alespoň část západního světa v pravdu a lásku věřila. Nový román Svědectví, odehrávající se zhruba 15 let poté, rozvíjí rovnou trojhlas, a to v době, kdy si čtenář patrně z každé západní země vzpomene na nějakou takovou "pravdu", zjevení, odhalení, které mělo vést k nápravě, ale nic nezměnilo.

kosmas.cz_oko

Tereza Verecká a Kateřina Klabanová:

(...) Po 35 letech vydala na podzim 2019 kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová pokračování Příběhu služebnice - The Testaments. Právě vychází český překlad s názvem Svědectví. O knize a autorce si s překladatelkou Kateřinou Klabanovou povídá Tereza Verecká. Spouštíme Megafon - podcast o knižním světě.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné
Svědectví