Kolem Jakuba

rok vydání – 2019
Doporučená cena je 258 Kč

Pozoruhodná povídková sbírka je svérázným autorským příspěvkem k věčnému literárnímu tématu malého člověka ve víru velkých dějin, příběhy konkrétních jednotlivců na pozadí dějinných zlomů a společenských přeměn, které zásadně zasáhnou do jejich života. Spojujícím prvkem je bod v krajině, rybník Jakub, který se každého z nich dotkne. Jednou je to válka se Švédy a v ní uvízlé děti, podruhé sedlák v malé osadě ohrožený přítomností Rudé armády, jindy dostihne politického prominenta revoluční spravedlnost. Podoba a úmysly hybatelů dějin však nejsou důležité tváří v tvář bezprostřednímu ohrožení holé existence člověka.

Jakubský rybník na pomezí východních a středních Čech je největší rybník z dymokurské rybniční soustavy založené v 15. století. Obklopují jej lesy a na jeho březích se nachází jediné sídlo, malá osada Poušť… Poklidné místo v lesích, kolem něhož kráčí dějiny.

Vydání knihy podpořila Nadace Český literární fond.

Bibliografické údaje

EAN 9788025729335
ISBN 978-80-257-2933-5
Počet stran 178
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 15cm x 21cm
Vydání 2019 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Recenze v médiích

Databazeknih.cz

Michal Vrba: Kolem Jakuba

(...) Je tady prosím někde možnost dát deset hvězdiček? Něco jako mají v tom talentu nějaké to zlaté tlačítko, které úplně vyhrává nebo tak... :) Občas by se tahle možnost hodila - a Kolem Jakuba je přesně ta chvíle. Nejsem velkým zastáncem povídek a čtu je výjimečně - mám rád delší celek a bližší seznámení s postavami. Ale mé nadšení z Vrbovy minulé knihy (Prak) bylo takové, že nešlo odolat.

E15 - Zuzana Dorogiová

Michal Vrba: Kolem Jakuba

(...) Letitý rybník Jakub je spojnicí sugestivně napsaných povídek, které mapují příběhy lidí v ohrožení. První povídka nastiňuje život tří osiřelých dětí na konci třicetileté války, další se odehrávají především od konce druhé světové války přes padesátá léta minulého století až po divoké devadesátky. Příběhy sedláka ohroženého opilými vojáky Rudé armády, mukla z jáchymovského lágru, který ani po propuštění nesmí navštívit své staré rodiče, a další mají nezaměnitelný rukopis. Povídky, při nichž mrazí, odhalují až na dřeň vlastnosti obyčejných lidí, jejich hrdinství i malost, udavačství, krutost, zášť a strach. Michal Vrba je vynikajícím pozorovatelem a vypravěčem, jenž pracuje se širokou škálou výrazových prostředků a ve vypointovaných příbězích poskytuje náhled do povah lidí, které se nemění ani v čase.  

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné

Další knihy od tohoto autora