Křesťan – kritik – básník

rok vydání – 2019
Doporučená cena je 498 Kč

Rozsáhlý výbor z esejistiky a publicistiky Thomase Stearnse Eliota poskytne reprezentativní průřez jeho kritickými a interpretačními úvahami k evropské literatuře od Vergilia přes Shakespeara až po Dickense, Joyce, Ezru Pounda a Djunu Barnesovou, ale představí jej též jako náboženského myslitele a zahrne texty k politickému dění třicátých a čtyřicátých let. Eliot patřil mezi nejvýznamnější veřejné intelektuály 20. století, předmětem jeho uvažování a tématem jeho publikací zdaleka nebyla jen poezie, ale také role křesťanství ve společnosti, otázky moderní výchovy a státu, vztah filosofie a dobového mínění či triviální kultura.
Náš rozsáhlý výbor jednak rozšíří představu o záběru Eliotových literárněkritických analýz, jednak v odpovídajícím rozsahu představí tyto ostatní oblasti jeho uvažování a poskytne též (ve výběru) dokumentární podklady pro ošemetné otázky typu Eliotova antisemitismu, vztahu k Maurrasově Action Française nebo k předválečným totalitním režimům.

Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

  • kniha

Bibliografické údaje

EAN 9788025731017
ISBN 978-80-257-3101-7
Počet stran 496
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 14,5cm x 23,8cm
Vydání 2019 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Recenze v médiích

pritomnost.cz

David Bartoň: Křesťanskost – básnivost – kritičnost pana Eliota

(...) Křesťan Eliot chce vzít i na sebe promýšlení (nejen) své víry a jeho praktické důsledky. Od jeho promluvy 1939 se ovšem situace promýšlení víry a intelektuálního respektu ke křesťanství pěstuje jen v malých skupinách mystiků, které vegetují většinou paralelně a bez podpory církevních struktur a politiky států kdysi křesťanských. Jak ukazují řeči o tradičních (křesťanských) hodnotách z úst vrchnosti církevní i světské, slova bez rázu skutečnosti převládla nade vším.

deník.cz

Michal Bystrov: Starejte se o dílo, ne o básníka. Slavné články T. S. Eliota o umění pořád platí

(...) Nositel Nobelovy ceny, kritik, básník a esejista Thomas Stearns Eliot byl hrozně přísný. K druhým, ale hlavně k sobě. Jeho názory na literaturu a kulturu obecně ovlivnily bez nadsázky celé 20. století. Nový výbor nakladatelství Argo tyto články nabízí ve skvělých překladech Martina Hilského, Petra Onufera a Martina Pokorného.

magazin.aktualne.cz

Podcast Petra Viziny: Eliot umí vystavět větu. Trefí vás jako kladivo, říká Petr Onufer

(...) S anglistou a překladatelem Petrem Onuferem o bláznivých textech psaných nejspíš na drogách, nedostatku kritiků a téměř zaniklém umění eseje.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné